Uanset om du ved det eller ej, indsamles meget af dine personlige oplysninger online. Næsten alle de websteder, vi besøger, og de apps, vi bruger, sporer vores browsing-vaner for at lære om vores præferencer og adfærd til markedsføringsformål.

Hvis du værdsætter dit privatliv, vil du måske gerne vide, hvorfor apps sporer din onlineaktivitet, og hvordan du forhindrer dette i at ske. Det kan være svært at få app-sporing til at stoppe, da der er mange bøjler at hoppe, og du bliver nødt til at dække flere platforme og enheder.

Men bare rolig, det er muligt at få lidt mere privatliv ved at investere lidt tid. Ud over at administrere de tilladelser, du giver til apps, kan du også installere programmer som VPN'er, der krypterer dine oplysninger, hvilket gør din browsing mere privat. Du kan klik her for at få en helt gratis VPN og øge dit privatliv.

Her er alt, hvad du behøver at vide om, hvordan og hvorfor websteder og apps sporer dig. Vi fortæller dig også om nogle måder at annullere denne sporing på.

Hvordan indsamler og bruger virksomheder data, og hvorfor er privatlivets fred vigtigt?

Mobil- og webapps samt enheder og websteder er kendt for at spore vores oplysninger. Nogle af de metoder, de oftest bruger, inkluderer følgende:

Cookies

De er filer, der gemmer oplysninger såsom data-id og login-id for en enhed. Disse bruges til at spore en brugers online aktivitet.

Placeringssporing

De fleste enheder har GPS, hvilket kan være meget nyttigt til at finde retninger. Men denne funktion kan give mobilapps vores nøjagtige placering 24 timer i døgnet, og med den kan ejerne af disse apps overvåge os i realtid og ikke kun digitalt.

Give samtykke til datasporing

Nogle gange skjuler nogle mobilapps inden for deres tilladelser og aftaler accepten af ​​tilladelser, der går ud over, hvad de virkelig har brug for. Og selvom de nogle gange beder os om tilladelse til at vise reklamer, gør de nogle gange ikke.

De skjuler også disse hensigter i lange former og formularer, som brugeren ikke læser og kun accepterer for hurtigt at installere applikationen.

Hvis du har bemærket, hvordan nogle annoncer følger dig overalt og også svarer til seneste aktiviteter eller søgninger på internettet, betyder det, at de tidligere sporingsmetoder fungerer med dine data.

Selvom målrettet annoncering til tider kan være nyttigt, hvilket gør det nemmere for os at finde noget, vi har brug for og leder efter, bruger nogle virksomheder trackere til at opnå meget mere end blot vores objektpræferencer.

For eksempel mellem oplysninger, de kan få, er vores browserhistorik, sygehistorie, bankoptegnelser, politiske, religiøse eller seksuelle præferencer. Selv tekstbeskeder eller opkaldslog. Disse oplysninger i farlige hænder kan skade os direkte.

Alt dette har ført til, at vi, når vi går ind på en hjemmeside, bliver spurgt eller angivet, om vi ønsker, at cookies skal gemme vores data. Men dette er ikke nok til at beskytte vores privatliv, så det er nødvendigt at deaktivere sporing, og her forklarer vi, hvordan man gør det.

Hvordan sporer din Android-telefon dig, og hvordan deaktiverer du appsporing på Android-enheder?

Datasporing er mere komplet, når vi taler om mobile enheder. Dette skyldes, at det ikke kun indsamler oplysninger om de websteder, vi besøger, og de apps, vi bruger, men det kan også få adgang til vores placeringsdata.

Det betyder, at de kan kende de steder, hvor vi har været, hvor vi bor og endda hvor vi arbejder. Dette er hovedårsagen til, at mange mennesker slår mobilappsporing fra, især på Android-enheder.

Problemet er, at nogle apps har brug for disse data for at fungere. For eksempel, hvis det er en taxa-app, skal den fortælle taxachaufføren, hvordan man kommer til din placering. Det er bedst at deaktivere denne funktion for programmer, der ikke kræver det, såsom nogle fotoredigeringsapps.

Du kan deaktivere placeringen af ​​din enhed, og når du giver tilladelser til de apps, du installerer, skal du kun give tilladelse til at se din placering til dem, der har brug for det. Det deaktiverer også diagnostisk datadeling.

I dine Android-indstillinger skal du gå til fanen Privatliv. Der kan du finde deaktivere deling af diagnostiske data med Google. Dette forhindrer Google i at modtage markedsføringsoplysninger fra dig, så ikke kun du vil ikke se irriterende annoncer, men din browsing bliver mere privat.

I den avancerede privatlivssektion vil du se en fane kaldet Annoncer. Der kan du også annullere personaliseringen af ​​annoncer i apps for at forbedre dit privatliv.

Brug endelig en VPN til at browse, på denne måde bliver dine oplysninger krypteret, og de vil ikke være i stand til at tage din browserhistorik, din IP-adresse eller andre data, du efterlader online.

Del dette