Ако сте го гледале финалето на 2-та сезона на Мандалоријан овој викенд, веројатно се прашувате кога ќе се одржи The Mandalorian во временската рамка на Star Wars.. Краткиот и најкорисен одговор е дека Мандалоријанската сезона 2 се случува 5 години по Враќањето на Џедајот, но 25 години пред Војна на ѕвездите: Силата се буди. Но, тешко е да се биде поконкретен од тоа.

Ова беше откриено околу времето кога The Mandalorian се емитуваше во 2019 година., за да им помогне на луѓето да разберат каде се вклопува во временската линија на Star Wars. Ова не е нешто за што веројатно размислувавте до 2-та сезона, кога серијата започна со воведување на наследените ликови од филмовите „Војна на ѕвездите“, што ве тера да размислите како сите парчиња на масата во овие последни 8 епизоди (како Боба Фет) навистина додаваат нагоре.

После тој крај, за кој ќе зборуваме малку следно, бидејќи додаваме контекст на она што штотуку го видовте во последната епизода на Мандо, па спојлери, дефинитивно размислувате за тоа многу повеќе. Така, ова е кога Мандалоријанецот се случува во продолжението на Star Wars.

Кога Мандалоријан се одвива во времепловот на Војна на Starвездите

 • Војна на ѕвездите, епизода I: The Phantom Menace (32 години пред Нова надеж)
 • Војна на ѕвездите Втора епизода: Нападот на клоновите (сместен 22 години пред Нова надеж)
 • Анимиран филм The Clone Wars (го претставува почетокот на анимираната серија)
 • Анимирана серија „Војна на клоновите“. (започнува 22 години пред Нова надеж, завршува 19 години пред)
 • Војна на ѕвездите, епизода III: Одмаздата на Ситите (сместен 19 години пред Нова надеж)
 • Соло: приказна за војни војни (поставено приближно една деценија пред Нова надеж)
 • Анимирана серија „Војна на ѕвездите: Бунтовници“. (сместен пет години пред Нова надеж, со епилог многу подоцна)
 • Непријателските еден: Војна на ѕвездите приказна (завршува неколку моменти пред Нова надеж)
 • STar Wars епизода IV: Нова надеж
 • Војна на ѕвездите, епизода V: Империјата го возвраќа ударот (сместен три години по Нова надеж)
 • Војна на Starвездите епизода VI: Враќање на edедаи (сместен четири години по Нова надеж)
 • Мандалорскиот (поставено приближно девет години по Нова надеж)
 • Анимирана серија Star Wars: Resistance (сместен 34 години по Нова надеж)
 • Војна на ѕвездите, епизода VII: Силата се буди (34 години по Нова надеж)
 • Војна на ѕвездите, епизода VIII: Последниот џедај (34 години по Нова надеж)
 • Војна на ѕвездите епизода IX: Подемот на Скајвокер (сместен 35 години по Нова надеж)

Универзумот „Војна на ѕвездите“ ја користи Битката кај Јавин како фокусна точка за сите други настани. Во TechRadar, ние ги поедноставуваме официјалните ознаки за годините на Star Wars од „BBY“ и „DBY“ до точката каде што секој филм и ТВ-шоу е дефиниран во однос на Епизода IV: Нова надеж, за полесно да се разбере.

Затоа, Мандалоријанецот се случува 5 години по Враќањето на Џедајот, но 25 години пред Силата да се буди. Ова ги прави настаните од втората сезона на серијата, особено заживувањето на Империјата и враќањето на Лук Скајвокер со неговата зелена светилка, имаат многу повеќе смисла. Раните се уште се релативно свежи по битката кај Ендор.

Шоуто не прецизира колку време поминало помеѓу сезоните 1 и 2 на Мандалоријан., но актерот Педро Паскал беше цитиран како рекол дека шоуто продолжило „многу директно“ од првата сезона. Така, можеме да претпоставиме дека Мандо се среќава со Коб Вант кратко време откако го победи Моф Гидеоновиот TIE Fighter во „Поглавје 8: Откуп“.

Колку години има Лук Скајвокер во втората сезона на The Mandalorian?

Лук Скајвокер веројатно има 28 години кога ќе го запознаеме во 2-та сезона на Мандалоријан, според брзиот поглед на материјалите поврзани со возраста во универзумот Star Wars. Роден е 19 години пред битката кај Јавин. Со снимката на „Мандалориан“ 9 години подоцна, се чини дека тоа се надоврза, и добро, визуелните елементи на последната епизода на серијата не го направија да изгледа постаро отколку што беше по битката кај Ендор.

Колку години има Кајло Рен за време на втората сезона на The Mandalorian?

Реј против Кајло Рен

Реј против Кајло Рен (Кредит на сликата: Дизни Плус)

РЕЗИМЕ НА СЕЗОНА 2 МАНДАЛОРСКИ

Можеби се прашувате колку години има идниот негативец од продолжението на „Војна на ѕвездите“, Кајло Рен, во овој момент од временската линија.: Тој би бил роден околу една година по Враќањето на Џедајот, што би го направило околу 4 или 5 години. Можеби ќе го видиме да се појави во наредната сезона, сега кога Лук Скајвокер го тренира Грогу, веројатно во неговата нова академија за Џедаи (која е осудена да тргне наопаку, како што дознаваме во трилогијата на продолжението).