Canon EOS R1: Датум на издавање, цена, гласини и протекување

Canon EOS R1: Датум на издавање, цена, гласини и протекување Бидејќи кружеа гласини за Canon EOS R1, гигантот за камери реши да фрли топка со кривина најавувајќи го развојот на Canon EOS R3. Канон го изјави тоа EOS R3 ќе биде „професионална камера со високи перформанси“ кој ќе воведе „нова категорија во системот EOS R“. Значи, Што значи ова за Canon EOS R1? За среќа, се чини дека на крајот ќе ги добиеме двете камери. Канон шпекулира дека конечно ќе видиме водечки модел на Canon EOS R1, со предупредување дека не треба „одвојте пари за ова сега“ бидејќи „тоа нема да се случи наскоро“. Причината е тоа Canon EOS R3, кој е официјално eПомеѓу Canon EOS R5 и Canon EOS 1D X Mark III, е спортската камера без огледала која ќе биде главниот фокус на Canon пред Олимпијадата во Токио. Сепак, Canon исто така истакна дека EOS R3 не е нејзина водечка камера, што може да остави простор за Canon EOS R1 се полни подоцна оваа година или во 2022 година. И со гласините што сугерираат карактеристики како Quad Pixel AF, па дури и општа блендаМожеби вреди да се чека. Еве го сè што знаеме досега за Canon EOS R1, плус нашата анализа за тоа како еволуираше од неговиот потенцијален ривал, Sony A1.

Датум и цена на објавување на Canon EOS R1

Во јануари 2021 година, Canon Rumors шпекулираше дека Canon EOS R1 ќе пристигне „во втората половина на 2021 година“. Но, со пристигнувањето на најавата за развој на Canon EOS R3, тие проценки сега се потиснати. Во поново време, Гласините од Canon сугерираа дека EOS R1 сè уште е на пат, но „тоа нема да се случи наскоро“. Ова има смисла, бидејќи Canon EOS R3, спортски фотоапарат без огледало, најверојатно ќе биде главниот објектив на Canon пред и за време на Олимписките игри во Токио, кои започнуваат во јули. Со оглед на раните спецификации на EOS R3, тој би можел да стане најголемото издание на Canon за 2021 година. што би го вратило Canon EOS R1 во 2022 година. Но, тоа е само шпекулација во овој момент. Се разбира, ултра високите перформанси и новата технологија веројатно нема да бидат евтини. Сè уште нема истекување на цената, но не очекуваме Canon EOS R1 да се продава поевтино од Canon 1D X Mark III или Sony Alpha A1, што би значело цена од најмалку 6,500 долари / 6.500 евра / 10,500 американски долари. Чудно е да се мисли дека Canon EOS R5 изгледаше скапо кога пристигна за 3,899 долари / 4,199 евра / 6,899 австралиски долари во јули 2020 година, но се чини дека цената на А1 сега е воден печат на камера.

Canon EOS R1: Дали ќе има глобална бленда?

Во ова време, Гласините предвидуваат дека Canon EOS R1 ќе користи глобална бленда. Ова помага да се елиминира изобличувањето предизвикано од движењето при фотографирање со алтернативата, ролетната. Дигиталните SLR фотоапарати користат електронска бленда која се врти кога снима видео или фотографии во режим на преглед во живо. Камерите без огледало користат ролна бленда поголемиот дел од времето, освен ако користат механички режим на бленда. Во секој случај, DSLR и фотоапаратите без огледала сè уште користат ролетна зад сцената. Ролетната за ролери го „чита“ сензорот по еден ред пиксели, од врвот до дното. Ова се случува многу брзо, но не доволно брзо за да се спречат изобличувањата кои брзо се движат. До моментот кога отчитувањето ќе стигне до дното на сензорот, вистинската состојба на објектот што го фотографирате се промени, што резултира со некои чудни изобличувања во конечната рамка на сликата. Сензор (Кредит за слика: иднина)

Што е глобална компонента?

За разлика од тркалачката бленда, која го чита сензорот на камерата по една линија пиксели, од врвот до дното, глобалната бленда снима информации од сите пиксели (или фотодиоди) на сензорот во исто време. Ова може да помогне да се елиминира изобличувањето на сликата поврзано со тркалачките ролетни (размислете за асиметрични згради), поради што се користи глобална бленда во некои видео камери од високата класа. Но, тие исто така доаѓаат со придружни проблеми, како што е пониска мајчин чувствителност. Облакодерите може да се свиткаат на панорамски слики, а ако читањето на сензорот се синхронизира со брзо движење, може да завршите со сечила на роторот на хеликоптерот што изгледаат целосно статични на видео или сериозно искривени на сликите. Овој тип на изобличување е помалку забележлив на фотографиите кога се користи механичка бленда, бидејќи блендата станува контролен фактор на она што го гледа сензорот. Не е важно дали ролетната е побавна кога физичкиот „ѕид“ ефективно ја контролира експозицијата. Глобалната бленда што ја нуди Canon EOS R1 снима информации од сите пиксели на сензорот, сите ваши фотодиоди, во исто време. Искривувањето на сликата на тркалачката бленда е целосно елиминирано, поради што се користи глобална бленда кај некои камери од високата класа, како што се Canon EOS C700 GS PL и Red Komodo. Звучи совршено нели? Но, глобалната бленда носи одредени проблеми. Првиот е прилично лесен за разбирање. Со стандардна тркалачка бленда, камерата треба да се справи со проток на податоци што се преземаат во бафер, многу брз мемориски „чип“. што содржи информации пред да бидат обработени и префрлени во вашата меморија, вашата мемориска картичка. Канон EOS C700 (Кредит за слика: Канон) Глобалната бленда врши многу поголем притисок врз овој гасовод затоа што треба да може да се справи со целото оптоварување со податоци од сензорот во еден момент. Дизајнот на сензорот е исто така многу покомплексен, бидејќи се потребни дополнителни транзистори на чипот за поврзување на линиите на пиксели за да можат да се читаат истовремено и да се испратат до баферот. И оваа побарувачка за пропусен опсег се зголемува само со резолуцијата на сензорот и максималната стапка на рафал на слики. Има уште еден проблем со кој треба да се справи Canon EOS R1. Глобалните сензори за бленда имаат помала природна чувствителност. Или, гледајќи го од друг агол, помалку мајчин динамички опсег и повеќе шум на сликата. Ова делумно се должи на дополнителните жици потребни на чипот, што ја намалува светлината осетлива област достапна на секоја локација за фотографии. Сегашните глобални сензори за бленда имаат помал „фактор на полнење“, да го користам техничкиот термин. Во глобалната бленда, фотодиодите на сензорот исто така се ресетираат по изложувањето, за да се испуштат. Целиот сензор е ставен во „исклучена“ состојба, каде што тоа може да се случи ред по ред на ролетна, овозможувајќи континуирано читање на сензорот доколку е потребно. Техниката наречена CDS (Корелирано двојно земање примероци) може да се користи за да се компензира секое преостанат полнење на фотодиодите на сензорот во глобалната бленда. Ова вклучува преземање на уште едно читање од сензорот во неговата „исклучена“ состојба. Го земате отчитувањето од состојбата „вклучено“, го одземате читањето од состојбата „исклучено“ како бучава. Секако, ова претставува повеќе проблеми за Canon EOS R1. Секој сензор има максимална брзина на читање на сензорот. Со користење на половина од тие читања за процесот на ЦДС, тој ја намалува вистинската стапка на слики на половина и ја удвојува количината на податоци што треба да ги обработуваат баферот и процесорот за многу краток временски период. Не е ни чудо што глобалните камери со бленда се толку скапи: Овие работи звучат како главоболка. Што значи дека и покрај гласините, сигурно не е дадено дека EOS R1 има глобална бленда. Наместо тоа, Canon може да игра безбедно со користење на сензорот од 45 MP што се гледа во Canon EOS R5.

Автоматски фокус: Се очекува револуционерен AF со четири пиксели

Автоматскиот фокус е уште една област каде што Canon EOS R1 најверојатно ќе биде иновативен. Кон крајот на 2020 година, видовме патенти со детали за Quad Pixel AF систем кој ветува дека ќе ги подобри перформансите на автоматскиот фокус. Тековниот систем за AF на Canon за камери без огледала е Dual Pixel AF. Ова е откривање фаза за камери без огледало, кои ги немаат посебните AF модули за откривање фаза од традиционалните DSLR. Канон EOS R1 четири пиксели (Кредит на слика: Canon) Подпикселите на сензорот се поделени помеѓу две фотодиоди, чие читање може да се спореди. Колку се поблиску до истото, толку камерата ќе биде поблиску до совршениот фокус, бидејќи овие светлосни сензори се поставени еден до друг. Меѓутоа, во распоредот со Dual Pixel AF, овие фотодиоди се поставени една до друга хоризонтално, така што фокусот секогаш се оценува во оваа рамнина. Ако Canon EOS R1 го има овој Quad Pixel AF систем на понуда, ќе има четири фотодиоди по подпиксел. Тие се наредени во решетка 2x2, овозможувајќи откривањето на фази да ја заврши својата работа и на хоризонталната и на вертикалната оска. Додадете го тоа во најновите (и без сомнение неодамна подобрени) алгоритми за следење очи, лице и животни на Canon, и веројатно ќе добиете перформанси на AF од светска класа во иста насока како и AF за следење во реално време на Sony.

Дизајн: Поголема батерија, поголемо тело?

Canon EOS R1 најверојатно ќе има поголемо тело и многу поголема батерија од Canon EOS R5. Ова не е само поради технологијата во која треба да се интегрира, туку и поради нејзината улога како хибридна централа. Канон EOS R5 (Кредит за слика: Канон) Очекуваме да видиме вграден вертикален држач за батерија и контури дизајнирани да ја балансираат тежината на тешките леќи. Ова значи многу зафат и релативно висока телесна тежина.

Сензор: Која е очекуваната резолуција на EOS R1?

Гласините не можат да одлучат каква резолуција на сензорот ќе добиеме со Canon EOS R1. Некои сугерираат дека ќе има сензор од 45 MP, сличен на Canon EOS R5, кој пак ќе го види блиску до Sony A1.. Други сајтови веруваат дека ќе има сензор од околу 21 MP. Има уште малку пооптимистички предлози за Canon EOS R1.