Изгледа дека претстојната игра Witcher на CD Projekt Red, привремено насловена Project Sirius, имаше проблем.

Во регулаторната изјава објавена на 20 март, развивачите на еден од најголемите RPG на сите времиња ја објавија својата намера да го откажат финансирањето (се отвора во нов таб) доделени за проектот. Проектот Сирус е во развој во студиото The Molasses Flood, кое CD Projekt Red го купи во октомври 2021 година.

Одлуката за отпишување на 33,4 милиони полски злоти (приближно 6,25 милиони фунти во моментот на пишувањето) произлегува од „проценка на обемот и комерцијалниот потенцијал на оригиналниот концепт на проектот Сириус“. Во регулаторното соопштение, ЦД Проект Ред јасно стави до знаење дека е потребна „продолжена работа“ за да се „формулира[т] нова рамка за овој проект. Накратко, оваа изјава силно сугерира дека проектот Сириус претрпел некаков вид на рестартирање.

Сместен во универзумот Witcher, Project Sirius првично беше наменет да се разликува од другите наслови на CD Projekt Red со тоа што ќе понуди игра со повеќе играчи заедно со искуство со кампања за еден играч. The Molasses Flood, помало студио со искуство во креирање мултиплеер наслови како Drake Hollow, беше подготвено да го преземе овој амбициозен проект. Иако проектот Сириус е сè уште во развој, колку што знаеме, се чини дека CD Projekt Red би можел да го турне проектот во нова насока во наредните месеци.

Оние кои го очекуваат објавувањето на The Witcher 4 не треба да се грижат, сепак, бидејќи продолжението, со кодно име Project Polaris, се чини дека не е засегнато од оваа најава.

проекти за домашни миленици

вештерката 3

(Кредит за слика: ЦД Проект Ред)

Проект Сириус е еден од петте наслови кои моментално се развиваат од ЦД Проект Ред или студиата што ги купи. Покрај Sirius и Project Polaris, во развој се и долгоочекуваното продолжение на The Witcher 3, Projects Orion, Canis Majoris и Hadar.

ЦД Проект Ред мора да врти многу грамофони во моментов

Orion ќе биде продолжение на Cyberpunk 2077 во Cyberpunk франшизата, додека Canis Majoris е наменет да биде „целосна игра Witcher, одвоена од новата Witcher сага која започнува со Polaris“ (преку IGN (се отвора во ново јазиче)) . Проектот Хадар е најмистериозниот од петте, кој ветува игра поставена на „целосно одвоена IP адреса, изградена од нула во рамките на CDPR“.

Како и да го погледнете, ЦД Проект Ред мора да оди во круг токму сега со ова амбициозно портфолио. Надгледувањето на развојот на пет игри истовремено е прилично тешка задача, така што не е изненадувачки што може да има повремени икање.

Иако ова може да биде разочарувачка вест за фановите на The Witcher, важно е да се запамети дека развојот на игра е долг и деликатен процес. Многу е подобро да згрешите на страната на претпазливост за да се осигурате дека вашата игра е на цврста основа отколку да се посветите на неодржлив долгорочен проект. Иако е застрашувачки на краток рок, ваквото внимателно, методично размислување од CD Projekt Red веројатно ќе доведе до подобри игри во иднина.